לוגו פוקסמיינד משחקים חכמים
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך להתמודד עם בריונות אצל ילדים? המדריך המלא

בריונות היא מציאות מצערת שילדים רבים מתמודדים איתה במהלך שנותיהם המעצבות. זה יכול להיות בעל השפעות מתמשכות על ההערכה העצמית של הילד, הבריאות הנפשית והרווחה הכללית של הילד. כהורים, חשוב לזהות את הסימנים של בריונות ולהצטייד באסטרטגיות יעילות כדי לעזור לילדינו לנווט במצבים מאתגרים אלו. במאמר זה נתעמק במה כרוכה בריונות, נחקור את צורותיה השונות, נזהה סימני אזהרה ונספק כמה שיטות מעשיות לטיפול בבריונות ולמניעתה. 

מה זה בריונות אצל ילדים?

בריונות בילדים היא תופעה מטרידה מאוד שמתבטאת בהתנהגות מכוונת וחוזרת שנועדה לפגוע, להפחיד או לשלוט באדם אחר הנתפס כפגיע. חשוב להבין שבריונות היא לא רק קונפליקטים מזדמנים או הקנטות שעלולים להתרחש בקרב ילדים. במקום זאת, מדובר בהתנהגות מתמשכת ואגרסיבית שמטרתה לבסס ולשמור על חוסר איזון כוחות בין הבריון לקורבן.

חוסר איזון כוחות זה הוא הליבה של בריונות, כאשר הבריון מבקש להשתלט על הקורבן, תוך מינוף כוח פיזי, מעמד חברתי או מניפולציה רגשית כדי להפעיל שליטה. הקורבן, לעתים קרובות מרגיש מבודד וחסר אונים, עלול להיאבק להגן על עצמו, מה שרק מחזק את הבריון ומנציח את מעגל ההתעללות.

בריונות יכולה ללבוש צורות רבות, שלכל אחת יש קבוצה משלה של השלכות מזיקות. בריונות פיזית כרוכה בפעולות ישירות כמו מכה, דחיפה או פגיעה בחפציו של הקורבן. בריונות מילולית, לעומת זאת, כוללת קריאת שמות, עלבונות וצורות אחרות של הטרדה מילולית שמטרתן לזלזל ולבזות את הקורבן. בריונות פסיכולוגית, שלעתים קרובות היא עדינה יותר, יכולה להיות כרוכה בהפצת שמועות, הדרת מישהו מקבוצה או מניפולציה של מערכות יחסים כדי לגרום למצוקה רגשית.

בעידן הדיגיטלי של היום, בריונות אינה מוגבלת למרחבים פיזיים כמו בתי ספר או מגרשי משחקים. בריונות ברשת, המתרחשת באמצעות פלטפורמות מקוונות, הפכה נפוצה יותר ויותר. צורה זו של בריונות יכולה להיות ערמומית במיוחד מכיוון שהיא יכולה להתרחש בכל עת, אפילו מחוץ לשעות הלימודים, ולעתים קרובות הבריון יכול להישאר אנונימי. האינטרנט מספק קהל עצום, מגביר את ההשפעה של מילים ומעשים פוגעים, והופך את זה לעוד יותר מאתגר עבור הקורבנות להימלט מההטרדה.

בריונות יכולה להתרחש גם בתוך מעגלים חברתיים, שבהם הרצון לקבל ושייכות יכול לגרום לילדים להשתתף או להפוך לקורבנות של בריונות. סוג זה של בריונות הוא לרוב יחסי, הכולל מניפולציה חברתית, הדרה ומאמצים לפגוע במעמדו החברתי של הקורבן.

ההשלכות של בריונות הן מרחיקות לכת ויכולות להיות להן השפעה עמוקה על בריאותו הנפשית, הביצועים הלימודיים והרווחה הכללית של הילד. ילדים שסובלים מבריונות עלולים לחוות חרדה, דיכאון ואובדן הערכה עצמית. הם עלולים לסגת מפעילויות חברתיות, להיאבק להתמקד בבית הספר, ואפילו לפתח תסמינים גופניים כמו כאבי ראש או כאבי בטן. במקרים קיצוניים, ההשפעות של בריונות עלולות להוביל לפגיעה עצמית או למחשבות אובדניות.

ילדה סובלת מבריונות

סוגים של בריונות

הבנת הצורות השונות של בריונות חיונית בזיהוי וטיפול בבעיה בצורה יעילה. לכל סוג של בריונות יש את המאפיינים וההשפעות הייחודיים לו, הדורשים גישות מותאמות להתערבות ומניעה. להלן הסוגים העיקריים של בריונות שילדים עלולים להיתקל בהם, יחד עם חקירה מעמיקה יותר של כל צורה:

בריונות פיזית

בריונות פיזית היא אחת הצורות הגלויות והקלות לזיהוי של בריונות. מדובר בפעולות פיזיות ישירות שמטרתן לפגוע או להפחיד את הקורבן. התנהגויות נפוצות כוללות מכה, בעיטה, דחיפה, מעידה, יריקה או כל צורה אחרת של תוקפנות פיזית. בנוסף, בריונות פיזית יכולה להתרחב לפעולות הפוגעות או גונבות את חפציו של הקורבן, כגון שבירת צעצוע, קריעת בגדים או לקיחת כסף לארוחת צהריים.

האופי הפיזי של בריונות זו משאיר לעתים קרובות סימנים או פציעות גלויים, מה שמקל על הזיהוי. עם זאת, ההשפעה של בריונות פיזית חורגת מהפגיעה הפיזית; זה יכול להחדיר פחד, חרדה ותחושה מתמדת של פגיעות אצל הקורבן. ילדים שחווים בריונות פיזית עשויים לפתח פחד מלהשתתף בבית הספר או להשתתף בפעילויות חברתיות שבהן הם עלולים להיתקל בבריון.

בריונות מילולית

בריונות מילולית כרוכה בשימוש במילים כדי לפגוע, לבזות או להפחיד את הקורבן. צורה זו של בריונות יכולה להיות מזיקה בדיוק כמו בריונות פיזית, אם כי היא עשויה להיות פחות גלויה. בריונות מילולית כוללת קריאת שמות, עלבונות, הקנטות והערות גנאי על המראה, היכולות או הרקע של הקורבן. זה יכול לכלול גם צורות עדינות יותר של התעללות מילולית, כמו הערות סרקסטיות, מחמאות ביד גב וביקורת מתמשכת.

בריונות מילולית מתמקדת לעתים קרובות בהיבטים של זהותו של הילד, כגון גזע, דת, מגדר או נטייה מינית. הערות הומופוביות, גזעניות או סקסיסטיות שכיחות בצורת בריונות זו. האופי החוזר של התעללות מילולית יכול לשחוק את ההערכה העצמית של הילד ואת תחושת הערך העצמי, ולהוביל לרגשות של בושה, מבוכה ובידוד. עם הזמן, הנפגע עלול להפנים את המסרים השליליים הללו, אשר יכולים לתרום לבעיות רגשיות ופסיכולוגיות ארוכות טווח.

בריונות חברתית 

בריונות חברתית היא יותר סמויה ומניפולטיבית מאשר בריונות פיזית או מילולית. זה כרוך בפגיעה במוניטין החברתי או במערכות יחסים של מישהו מתוך כוונה לנדה או להשפיל את הקורבן. צורה זו של בריונות כוללת פעולות כמו הפצת שמועות, עידוד אחרים להדיר מישהו מקבוצה או פעילות, שיימינג ציבורי ורכילות.

בריונות ביחסים היא ערמומית במיוחד מכיוון שהיא מכוונת למעמדו החברתי ולתחושת השייכות של הקורבן, שהם חיוניים במהלך הילדות וההתבגרות. זה יכול להוביל לבידוד חברתי, שבו הקורבן מרגיש מנוכר מבני גילו ונותר ללא מערכת תמיכה. לפחד להיות מודר או מושפל מול אחרים יכול להיות השפעה עמוקה על נכונותו של הילד לעסוק במצבים חברתיים, מה שמוביל לבדידות ודיכאון.

בריונות ברשת

בריונות ברשת היא צורה חדשה יחסית אך נפוצה יותר ויותר של בריונות המתרחשת באמצעות פלטפורמות דיגיטליות. זה כולל מדיה חברתית, הודעות טקסט, מיילים ופורומים מקוונים. בריונות ברשת יכולה ללבוש צורות רבות, כולל שליחת הודעות מזיקות או מאיימות, הפצת מידע כוזב או שמועות, פרסום תמונות או סרטונים מביכים ויצירת פרופילים מזויפים כדי להטריד או להונות את הקורבן.

אופי הבריונות ברשת הופך אותה למאתגרת במיוחד לניהולה. זה יכול לקרות בכל עת, לא רק בשעות הלימודים, והבריון יכול להישאר אנונימי, מה שלעתים קרובות מחזק את התנהגותו. הסביבה הדיגיטלית מאפשרת הפצה רחבה ומהירה של תוכן מזיק, שעלול להיות קשה להסירו ברגע שהוא מקוון. האופי הנרחב והבלתי פוסק של בריונות ברשת עלול להוביל למצוקה רגשית קשה, שכן הקורבנות מרגישים שאין להם מנוס מההטרדה.

בריונות רגשית

בריונות רגשית, המכונה לעתים בריונות פסיכולוגית, כוללת מניפולציה של רגשותיו של אדם כדי לפגוע, לשלוט או לערער את הביטחון וההערכה העצמית שלו. צורה זו של בריונות היא לעתים קרובות עדינה ויכולה להיות קשה לזיהוי, מכיוון שהיא אינה כרוכה בתוקפנות פיזית או מילולית ישירה. במקום זאת, הבריון משתמש בטקטיקות כמו הדלקת גז, סחיטה רגשית, טיפול שקט ומניפולציה של חברויות כדי להפעיל שליטה על הקורבן.

בריונות רגשית עלולה להזיק מאוד, שכן היא מכוונת לרווחתו הרגשית ולתחושת העצמי של הקורבן. ייתכן שהקורבנות ירגישו חסרי ערך, חסרי אונים או תלויים יתר על המידה בבריון לצורך אימות. עם הזמן, בריונות רגשית עלולה להוביל לחרדה, דיכאון ותחושת ערך עצמי מופחתת. ההשפעות של בריונות רגשית הן לרוב ארוכות טווח, מכיוון שהן יכולות לשנות מהותית את האופן שבו הקורבן רואה את עצמו ואת מערכות היחסים שלו עם אחרים.

ילדה סובלת מבריונות

איך להתמודד עם בריונות?

טיפול בבריונות דורש גישה פרואקטיבית וחומלת. כאשר ילדכם מתמודד עם בריונות, חיוני לנקוט בצעדים שלא רק מתייחסים למצב המיידי אלא גם מעצימים את ילדכם להתמודד עם אתגרים עתידיים. להלן עשר שיטות לתמוך בילדך בהתמודדות עם בריונות:

תקשורת פתוחה

עידוד ילדכם לדבר על חוויותיו הוא הצעד הראשון בטיפול בבריונות. צרו סביבה בטוחה ותומכת בה ילדכם מרגיש בנוח לשתף את מחשבותיו ורגשותיו. תן להם לדעת שהם יכולים לדבר בגלוי ללא חשש משיפוטיות או פיטורים. השתמש בשאלות פתוחות כדי לעודד דיאלוג, כגון "איך היה היום שלך בבית הספר?" או "אתה יכול לספר לי יותר על מה שקרה?" גישה זו עוזרת לילדך לבטא את רגשותיו ונותנת לך תובנות חשובות לגבי חוויותיו. הקשבה קשובה ואימות רגשותיהם יכולים לעשות הבדל משמעותי בהתמודדות ילדכם עם המצב.

לאמת את הרגשות שלהם

חיוני להכיר בכאב ובפחד שילדכם עלול לחוות עקב בריונות. אימות הרגשות שלהם מראה שאתה מבין ודואג למה שהם עוברים. השתמש בביטויים כמו "אני מבין שזה מאוד מרגיז אותך, ואני כאן כדי לעזור." ביטחון זה יכול לגרום לילדך להרגיש נתמך ופחות מבודד במאבקו. אימות גם עוזר להם לזהות שהרגשות שלהם נורמליים ושהם לא מגיבים יתר על המידה או רגישים מדי. כאשר ילדים מרגישים שמבינים אותם, יש סיכוי גבוה יותר שהם ייפתחו ויעבדו איתך כדי למצוא פתרונות.

תיעוד התקריות

רישום מפורט של אירועי בריונות הוא צעד חיוני לטיפול בבעיה ביעילות. עודדו את ילדכם לרשום או לדווח מילולית על כל אירוע בזמן שהוא מתרחש. תיעוד התאריכים, השעות, המיקומים והתיאורים של מה שקרה יכול לספק ראיות קונקרטיות בעת דיווח על ההתנהגות לרשויות בית הספר או לגורמים רלוונטיים אחרים. רשומה זו לא רק עוזרת להטיל אחריות על הבריון, אלא גם מבטיחה שהחוויות של ילדכם נלקחות ברצינות. זה גם מאפשר לך לעקוב אחר דפוסים בהתנהגות הבריונית, מה שיכול להיות שימושי בפיתוח תוכנית התערבות יעילה יותר.

לפתח אסטרטגיות התמודדות

ללמד את ילדך דרכים מעשיות להגיב לבריונות יכול להעצים אותו להשתלט על המצב. אסטרטגיות התמודדות עשויות לכלול שימוש בשפת גוף אסרטיבית, לומר בשלווה לבריון להפסיק, או פשוט להתרחק מהעימות. משחק תפקידים בתרחישים אלו בבית יכול להיות דרך יעילה לבנות את הביטחון העצמי של ילדכם ולהכין אותו למצבים אמיתיים. לדוגמה, תוכל לתרגל תגובות שונות יחד, כגון מה לומר אם בריון מעליב אותם או איך להגיב אם הם מאוימים פיזית. חזרות אלו יכולות לגרום לילדכם להרגיש מצויד יותר להתמודד עם בריונות ברגע זה.

ליידע את מורי בית הספר

דיווח על הבריונות למורים, ליועצים או למנהלי בתי ספר הוא שלב קריטי בטיפול בבעיה. חיוני לגשת לזה בשיתוף פעולה, תוך עבודה עם צוות בית הספר כדי לפתח תוכנית לטיפול ולמניעת אירועים נוספים. הקפידו לספק את התיעוד שאספתם ולדון בפעולות ספציפיות שבית הספר יכול לנקוט כדי להבטיח את שלומו של ילדכם. מעקב שוטף עם פקידי בית הספר חשוב כדי לעקוב אחר ההתקדמות ולהבטיח שהצעדים המוסכמים מיושמים ביעילות. זה גם מועיל לשמור על תקשורת פתוחה עם ילדכם לגבי הצעדים הננקטים, כדי שירגישו נתמכים ומיודעים.

לטפח חברויות תומכות

עידוד ילדכם לבנות ולשמור על חברויות חיוביות הוא אסטרטגיה מרכזית נוספת בהתמודדות עם בריונות. קיום עמיתים תומכים יכול לשמש חיץ נגד בריונות ולספק תמיכה רגשית נחוצה. אפשרו לילדכם הזדמנויות להתחבר עם חברים בעלי דעות דומות באמצעות תאריכי משחק, פעילויות קבוצתיות או מועדונים המתאימים לתחומי העניין שלהם. להיות חלק מרשת חברתית תומכת יכולה להגביר את תחושת השייכות והערך העצמי של ילדכם, ולהפוך אותו לפחות פגיע לבריונות. בנוסף, חברים שעומדים לצדם יכולים להרתיע בריונים, שלעתים קרובות מכוונים לילדים שנראים מבודדים או ללא בעלי ברית.

להגביר את ההערכה העצמית

מעורבות ילדכם בפעילויות הבונות ביטחון וערך עצמי יכולה להיות דרך רבת עוצמה לנטרל את ההשפעות השליליות של בריונות. עודדו את ילדכם להשתתף בספורט, אומנויות או תחביבים שהם נהנים ומצטיינים בהם. פעילויות אלו מספקות תחושת הישג ועוזרות לילדכם לפתח מיומנויות המחזקות את ההערכה העצמית שלו. לדוגמה, אם ילדכם נהנה לצייר, שקול לרשום אותו לשיעור אמנות שבו הם יכולים לפתח את הכישרון שלהם ולפגוש אחרים שחולקים את התשוקה שלהם. הצגת משחקי לוח שיתופיים המקדמים עבודת צוות ואינטראקציה חיובית יכולה להיות גם דרך מהנה לבנות מיומנויות חברתיות וביטחון עצמי.

ללמד אמפתיה וחוסן

ללמד את ילדך את חשיבות האמפתיה והחוסן יכול לעזור לו לנווט את האתגרים הרגשיים הנלווים לבריונות. דון בסיפורים או דוגמאות של אנשים שהתמודדו בהצלחה עם בריונות וכיצד הם התגברו על מצוקה. עודדו את ילדכם לדבר על רגשותיו ועזרו לו לפתח אסטרטגיות לניהול רגשותיו בזמנים קשים. לדוגמה, תוכל לדון כיצד להישאר רגוע כאשר אתה מתמודד עם בריון או כיצד לבקש עזרה בעת הצורך. בניית חוסן כרוכה בעזרה לילדך להבין שאמנם הם אינם יכולים לשלוט בפעולות של אחרים, אך הם יכולים לשלוט בתגובותיהם ולשמור על כבודו העצמי.

מעקב אחר פעילות מקוונת

בעידן הדיגיטלי, ניטור הפעילות המקוונת של ילדך חיוני כדי למנוע ולטפל בבריונות ברשת. הישאר מעודכן לגבי הפלטפורמות שבהן הילד שלך משתמש ועם מי הוא מקיים אינטראקציה מקוונת. הגדר גבולות מתאימים לגבי השימוש באינטרנט וחנך את ילדך לגבי שיטות בטוחות באינטרנט. לדוגמה, דנו בחשיבות של אי שיתוף מידע אישי באינטרנט וכיצד לזהות ולדווח על בריונות ברשת. השתמש בהגדרות בקרת הורים כדי לפקח ולהגביל את הגישה לאתרים או אפליקציות מסוימים, ולבדוק בקביעות עם ילדך על חוויותיו המקוונות. אם תישאר מעורב, תוכל לעזור להגן על ילדך מפני הסכנות הפוטנציאליות של בריונות ברשת.

חפשו תמיכה מקצועית

אם בריונות השפיעה באופן משמעותי על בריאותו הנפשית של ילדכם, ייתכן שיהיה צורך לפנות לתמיכה מקצועית. התייעצות עם יועץ או מטפל המתמחה בפסיכולוגיה וטראומה של ילדים יכולה לספק לילדכם מנגנוני התמודדות ומרחב בטוח לעיבוד חוויותיו. תמיכה מקצועית יכולה גם לעזור לילדכם לשקם את ההערכה העצמית שלו ולפתח אסטרטגיות לניהול חרדה, דיכאון או אתגרים רגשיים אחרים הנובעים מבריונות. חפשו פסיכולוגים לילדים בעלי ניסיון בהתמודדות עם בריונות וטראומה, ושקלו טיפול משפחתי אם המצב השפיע על כל משק הבית. התערבות מקצועית יכולה להיות שלב מכריע בתהליך הריפוי וההחלמה של ילדכם.

ילדה סובלת מבריונות

מה לא לעשות כשזה מגיע לבריונות אצל ילדים?

אמנם חשוב לנקוט בצעדים יזומים לטיפול בבריונות, אך תגובות מסוימות עלולות להחמיר את המצב בטעות. ההבנה ממה להימנע חשובה בדיוק כמו לדעת מה לעשות כשתומכים בילד שלך. הנה כמה דברים חשובים שיש להימנע מהם:

מזעור החוויה שלהם

אחד הדברים המזיקים ביותר שאתה יכול לעשות הוא לבטל או להמעיט ברגשותיו של ילדך. הצהרות כמו "זה לא עניין גדול" או "פשוט תתעלמי מזה" יכולות לגרום לילד שלך להרגיש לא שומע וחסר תוקף. תגובות כאלה מעידות על כך שהכאב והפחד שלהם אינם לגיטימיים, מה שעלול להוביל לבידוד נוסף ולבלבול. במקום לעזור, צמצום הניסיון שלהם יכול להרתיע את ילדכם מלפתוח על תקריות עתידיות ולגרום לו להרגיש שעליו להתמודד עם הבעיה לבד. חשוב להכיר ברצינות הניסיון שלהם ולהרגיע אותם שאתה שם כדי לתמוך בהם באמצעותו.

עידוד תגמול

למרות שזה עשוי להיות מפתה לייעץ לילדך להשיב מלחמה פיזית, גישה זו עלולה להוביל להסלמה ולנזק אפשרי. תגמול לא רק מגדיל את הסיכון לפציעה אלא יכול גם לגרום לילדך להסתבך עם רשויות בית הספר. יתרה מזאת, זה מחזק את הרעיון שאלימות היא דרך מקובלת לפתור בעיות, דבר שאינו יעיל ללמד אותם כישורי פתרון סכסוכים בריאים. במקום לעודד תגמול פיזי, התמקד ללמד את ילדך אסרטיביות וכיצד לבקש עזרה ממבוגרים שסומכים עליהם כאשר הם סובלים מבריונות.

להתעמת עם הבריון או הוריהם לבד

התעמתות ישירה עם הבריון או הוריהם ללא תיווך מתאים עלולה ליצור מתח רב יותר ואולי לא תפתור את הבעיה ביעילות. עימותים אלו יכולים להפוך במהירות לרגשיים ולא פרודוקטיביים, במיוחד אם הצד השני מתגונן או לא מוכן להכיר בבעיה. יתרה מכך, פעולות כאלה עלולות להחמיר את המצב, ולהוביל לבריונות נוספת או ליחסים מתוחים בין משפחות. יעיל יותר לערב פקידי בית ספר או מגשר ניטרלי שיכול לקדם שיחה בונה ולעבוד לקראת פתרון שמגן על רווחת ילדך.

פרסום הנושא

שיתוף הפרטים של הבריונות בפומבי, במיוחד ברשתות החברתיות, יכול להיות בעל השלכות שליליות בלתי מכוונות. למרות שאתה עשוי להרגיש נאלץ להעלות את המודעות או לבקש תמיכה מאחרים, פרסום הנושא עלול להפר את הפרטיות של ילדך ועלול להחמיר את המצב. זה יכול גם להוביל לעוד מבוכה או תגמול נגד ילדך. במקום זאת, שמור את פרטי המצב בתוך מעגל מהימן של משפחה, חברים ופקידי בית ספר שיכולים לספק את התמיכה הדרושה מבלי לחשוף את ילדך לבדיקה נוספת או לשיפוטיות נוספת.

הקרנת הרגשות שלך

כהורה, זה טבעי להרגיש כעס, פחד או תסכול כשאתה מגלה שילדך עובר בריונות. עם זאת, לתת לרגשות הללו להשתלט עלולה להציף את ילדכם ולהרחיק את המיקוד מתמיכה בהם. אם ילדכם רואה אתכם מגיבים בכעס עז או בפחד, הוא עלול להרגיש אשם או אחראי לגרימת מצוקה, מה שיכול להוסיף לנטל הרגשי שלו. חשוב לנהל את הרגשות שלך ולהישאר רגוע, להראות לילד שלך שאתה בשליטה ומוכן לעזור לו לנווט את המצב בראש צלול.

מתעלמים מהבעיה

התקווה שהבריונות תיפסק מעצמה היא גישה מסוכנת שלעתים קרובות מאפשרת למצב להימשך או אפילו להחמיר. התעלמות מהבעיה יכולה לשלוח לילדכם את המסר שלא כדאי להילחם עבורו או שהבריונות היא משהו שהם פשוט צריכים לסבול. בריונות היא רק לעתים נדירות אירוע חד פעמי; זה בדרך כלל כרוך בהתנהגות חוזרת שיכולה להסלים עם הזמן אם לא מטפלים בה. נקיטת פעולה מיידית כדי לתמוך בילדך ולהתייחס לבריונות מול הרשויות המתאימות היא חיונית במניעת נזק נוסף.

על מקרה שקרה לבת של חברה בכיתה ב' - ועל המשחק שלימד אותם להפסיק עם בריונות...

בכיתה ב', ליאת (שם בדוי), ילדה שקטה ואוהבת אמנות, החלה לחוות בריונות מצד כמה מחבריה לכיתה. היא מצאה את עצמה מבודדת בהפסקות, כשילדים אחרים מונעים ממנה להצטרף למשחקים או צוחקים עליה בגלל היותה שקטה. בכל פעם שניסתה להביע את עצמה או לבקש עזרה מהמורה, היא הרגישה שאינה מובנת, ותחושת הבדידות רק הלכה וגברה.

המצב התחיל להשפיע על ליאת לא רק רגשית אלא גם בלימודים. ציוניה ירדו, והיא חזרה הביתה בוכה לעיתים קרובות. הוריה של ליאת ניסו לדבר עם המורים, אך פתרונות משמעותיים לא נראו באופק עד שנכנס המשחק "מילה טובה"  לשימוש בכיתה.

המשחק הוצג על ידי היועצת החינוכית של בית הספר, שזיהתה את המצב החברתי הקשה. היא החליטה להשתמש במשחק ככלי להעצמת התקשורת והאמפתיה בין התלמידים. בפעם הראשונה, ליאת וחבריה לכיתה יכלו לשבת יחד סביב השולחן ולדבר על נושאים רגשיים בדרך משחקית, בלי תחושת איום או צורך להצטדק.

במהלך אחד הסיבובים במשחק, נשאלה שאלה שהובילה את הילדים לשתף חוויות של תסכול וכאב שחוו. ליאת, בעידוד הכללים והפורמט הידידותי של המשחק, סיפרה על תחושת הבדידות שלה ועל הפגיעות שהיא מרגישה. הילדה שישבה מולה, אחת מהתלמידות שלקחה חלק בבריונות, נדהמה לגלות עד כמה ההתנהגות שלה פגעה בליאת. באמצעות המשחק, היא יכלה להתנצל בצורה אמיתית, והילדים האחרים הצטרפו לבקשת סליחה ולהבנה כי פעולותיהם היו לא מוצדקות ופגעו בחברתם לכיתה.

המשחק "מיללה טובה" מבית פוקסמיינד עזר ליצור סביבה שבה הילדים לא רק הבינו את ההשפעה של הבריונות, אלא גם פיתחו כלים להתמודד עם בעיות תקשורתיות. לאחר כמה שבועות של משחק קבוע בכיתה, המצב החברתי של ליאת השתפר פלאים. היא החלה להשתלב במשחקים בהפסקות, והכיתה הפכה למקום בטוח יותר עבורה. בעזרת הכלים שקיבלה מהמשחק, היא פיתחה ביטחון עצמי מחודש, וידעה כיצד לעמוד על שלה מול חבריה בצורה רגועה ומכבדת.

מילה טובה משחק להתמודדות עם בריונות

אולי יעניין אותך גם

יש לך רעיון למשחק?

מצוין! נשמח לשמוע

מלא/י את פרטיך בטופס מטה ואת הרעיון בקווים כלליים, ואנו נחזור אליך בהקדם.