לוגו פוקסמיינד משחקים חכמים
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך ללמד ילד להגן על עצמו?

אף אחד לא רוצה שהילד שלו יהיה חסר הגנה כשזה מגיע לבריונות. למרבה המזל, הם לא חייבים להיות. יש הרבה דברים שהורים יכולים לעשות כדי לעזור לילדים לעמוד מול בריונים בבית הספר ובמקומות אחרים.

על ידי הכנתם מראש, תוכלו לצייד את ילדכם במיומנויות להתמודד ביעילות עם בריונים. חשוב מכך, תעזרו להם לצבור ביטחון עצמי וחוזק פנימי, שני נכסים שישרתו אותם לשארית חייהם.

כאשר רוב האנשים חושבים על הגנה עצמית, הם חושבים להכות בחזרה או להשתמש בסוג אחר של כוח פיזי להגנה. אבל במובן הרחב יותר, הגנה עצמית כוללת המון פעולות כדי למנוע בעיות לפני שהן קורות. זה כרוך גם בשימוש באסרטיביות כדי להגיב לניסיונות הפחדה של בריון. שוחחו על אסטרטגיות ההגנה העצמית הללו עם ילדיכם כדי לעזור להם להדוף התנהגות בריונית.

מה זה בריונות? ולמה זה קורה? 

בריונות היא כאשר מישהו פוגע שוב ושוב באדם אחר באמצעות מילים או מעשים. התנהגות זו יכולה להתרחש בכל מקום שבו ילדים מתאספים, כמו בבתי ספר, פארקים או באינטרנט, והיא משפיעה באופן משמעותי על  הקורבות והבריונות מגיעה בכמה צורות:

בריונות פיזית: סוג זה כרוך במגע פיזי ישיר, כמו מכה, בעיטה או דחיפה, כמו גם איום לפגוע במישהו פיזית.
בריונות מילולית: טופס זה כולל הערות פוגעות, הקנטות, קריאת שמות גנאי והערות מיניות בלתי הולמות. לעתים קרובות זה ישיר ויכול להזיק להפליא להערכה העצמית של אדם.
בריונות חברתית: צורה עדינה יותר זו של בריונות כוללת פגיעה במוניטין או במערכות יחסים של מישהו. זה יכול להיות הפצת שמועות, השפלה של מישהו בפומבי, או הדרה מכוונת של מישהו מקבוצה (חרם)
בריונות ברשת: בהתרחשות מקוונת או באמצעות סמארטפונים, הדבר כרוך בשיתוף תוכן מזיק, שקרי או מרושע על מישהו אחר, לעתים קרובות מתפשט במהירות ובאנונימיות.

למה זה קורה? 

  • חיפוש אחר כוח: חלק מהילדים פועלים בבריונות כדי להרגיש דומיננטיים,כדי לשלוט באחרים או להגביר את מעמדם החברתי.
  • חיקוי התנהגויות: ילדים מדגימים לעתים קרובות את מה שהם רואים. אם הם צופים בבריונות בבית, בתקשורת או מבני גילם, הם עלולים לחקות התנהגות זו, מתוך מחשבה שהיא מקובלת או דרך להתמודד עם קונפליקטים.
  • לחץ חברתי: לפעמים ילדים מציקים לאחרים להשתלב בקבוצה או להימנע מלהפוך לעצמם מטרות.
  • חוסר מודעות: ייתכן שצעירים לא יבינו עד הסוף את ההשפעה של מעשיהם. מה שנראה להם כמו בצחוק או התגרות עלול להזיק מאוד לאחרים.
  • מאבקים וקושי אישי- ילדים המתמודדים עם בעיות אישיות כמו מתח, בעיות משפחתיות או הערכה עצמית נמוכה עלולים להציק לאחרים כדרך להתמודד או להסיח את דעתם מהקשיים שלהם.

איך תזהו אם הילד שלכם הוא קורבן לבריונות? 

זיהוי סימני הבריונות אצל ילדכם הוא מאוד מאוד חשוב כדי לטפל במקרה במהירות ולמנוע מהמצב להדרדר. והחדשות הרעות הן שילדים לא תמיד משתפים אותנו לכן חשוב להיות תמיד ערניים. 

 הנה כמה אינדיקטורים עיקריים לכך שילדכם אולי חוות בריונות: 

פציעות לא מוסברות: אם ילדך חוזר הביתה לעתים קרובות עם חבלות, חתכים או פציעות אחרות ללא הסבר הגיוני, זה עשוי להיות סימן לבריונות פיזית.

חפצים אבודים או שהם נהרסים: צפו לפריטים שאבדו תכופות או חוזרים הביתה פגומים, כגון ספרים, מוצרי אלקטרוניקה, ביגוד או תכשיטים. זה יכול להצביע על כך שהם נלקחים או נהרסים בכוונה על ידי בריונים.

שינויים בהרגלי האכילה: אלה עשויים לכלול דילוג פתאומי על ארוחות, אכילה מוגזמת או לחזור הביתה מבית הספר רעבים כי הם לא אכלו ארוחת צהריים. שינוי זה יכול להיות תגובה ללחץ או עשוי להצביע על כך שגונבים להם את ארוחת הצהריים.

קשיי שינה או סיוטים תכופים: מתח וחרדה הנגרמים על ידי בריונות יכולים להוביל לבעיות שינה, סיוטים או אפילו נדודי שינה.

ירידה בציונים: ירידה ניכרת בביצועים בלימודים או חוסר עניין פתאומי בעבודות בית הספר יכול להיות סימן למצוקה בסיסית, כולל בריונות.

הימנעות ממצבים חברתיים: אם ילדכם מתחיל להימנע מאינטראקציות חברתיות, נמנע מחברים או לפתע אינו מוכן להשתתף בפעילויות שנהנה מהם בעבר, ייתכן שהוא מנסה להימנע מבריונים.

תחושות של חוסר אונים או ירידה בהערכה העצמית: אם ילדכם נראה חסר אונים בצורה יוצאת דופן, חסר ביטחון או מביע תחושות של חוסר ערך, ייתכן שהדבר נובע מהצקה.

כאבי ראש תכופים או כאבי בטן: אלה יכולים להיות תסמינים הקשורים ללחץ שעלולים להתפתח או להחמיר בימי הלימודים, המשקפים חרדה מפני התמודדות עם הבריון.

שינויים בהתנהגות: זה יכול לכלול מצב רוח רע, עצב, כעס או פרצי בכי שאינם מוסברים ותכופים יותר מהרגיל.

ילדה עם הגב לאמא שלה כועסת אחרי התקף כעס

למה חשוב ללמד את הילד להגן על עצמו? 

 

ללמד ילד להגן על עצמו זה חשוב מכמה סיבות, במיוחד כשהם גדלים ומנווטים בסביבות שונות ללא השגחה מתמדת. היכולת לזהות ולהגיב לסכנות אפשריות היא מיומנות חיים קריטית התורמת באופן משמעותי לבטיחות ולרווחתו הכללית של הילד.

ראשית, לימוד הגנה עצמית מעצים ילדים. כאשר ילדים יודעים להגן על עצמם, הם מקבלים ביטחון ביכולתם להתמודד עם מצבים לא נוחים. ביטחון זה יכול להשפיע על תחומים רבים בחייהם, החל מהאופן שבו הם מתקשרים עם בני גילם ועד לאופן שבו הם מעמידים את צרכיהם וזכויותיהם במסגרות שונות. על ידי העצמת ילדים עם כישורי הגנה עצמית, אנו עוזרים להם לבנות הערכה עצמית ולהפחית תחושות של חוסר אונים, מה שהופך אותם פחות לסיכון של בריונים או טורפים.

שנית, חינוך להגנה עצמית עוזר לילדים לזהות גבולות, הן שלהם והן של אחרים. הבנת מה מתאים באינטראקציות חברתיות, ומה לא, חיונית להתפתחותם החברתית. על ידי מודעות לגבולות שלהם, ילדים יכולים לתקשר בצורה יעילה יותר כאשר הם מרגישים שגבולות אלה נחצים. מודעות זו לא רק עוזרת להם להגן על עצמם אלא גם מטפחת כבוד ואמפתיה כלפי אחרים, שהם מרכיבים חיוניים של מערכות יחסים בריאות.

יתר על כן, היכולת להגן על עצמך היא חשובה במצבי חירום. ילדים המצוידים במיומנויות הגנה עצמית בסיסיות, ויודעים מתי ואיך לפנות לעזרה, מוכנים יותר להתמודד עם מצבים בלתי צפויים. בין אם מדובר בהתמודדות עם בריון, ללכת לאיבוד או להיתקל במצב מאיים, ילדים שלימדו לחשוב בביקורתיות ולפעול בנחישות נוטים יותר לנווט את האתגרים הללו בבטחה.

לבסוף, חינוך ילדים להגנה עצמית מכין אותם למציאות העולם. בעוד אנו שואפים ליצור סביבות בטוחות, זה בלתי אפשרי להגן על ילדים מכל פגיעה אפשרית. ללמד אותם על  הגנה אישית, כולל בטיחות אונליין, גבולות אישיים וטכניקות הגנה עצמית, מכין אותם למורכבות של החיים המודרניים. חינוך זה הוא השקעה בעתידם, המבטיחה שהם בעלי הכישורים הדרושים כדי להגן על עצמם כשהם גדלים להיות אנשים עצמאיים.

באיזה גיל כדאי ללמד ילד 

זה מועיל להתחיל ללמד ילדים מיומנויות הגנה עצמית בסיסיות בגיל צעיר ולהמשיך להתאים את השיעורים ככל שהם מתבגרים. 

לגיל הרך (גילאי 3-5): בשלב זה, התמקדו במושגים פשוטים שקל לילדים צעירים להבין. למד אותם על נגיעות "בטוחות" לעומת "לא בטוחות", על החשיבות של אמירת "לא" אם הם מרגישים לא בנוח, והצורך תמיד לספר למבוגר מהימן אם משהו או מישהו גורם להם להרגיש אי נוחות. הציגו את מושג הגבולות האישיים וחיזקו את הרעיון שהגוף שלהם שייך להם.

יסודי (גילאי 5-8): ילדים בקבוצת גיל זו יכולים להבין הוראות מפורטות יותר. המשך לדבר איתם על גבולות האישיים ולהציג כללי בטיחות בסיסיים כמו לעולם לא להסתובב לבד במקומות זרים, לא לשמור סודות מהורים, ומה לעשות אם הם הולכים לאיבוד (למשל, למצוא מבוגר מהימן כמו שוטר או מורה). אתה יכול להתחיל לדון מי הם מבוגרים בטוחים ולתרגל תרחישים כיצד לבקש עזרה.

מתבגרים (גילאי 9-12): ככל שילדים מתבגרים ומתחילים להשתמש באינטרנט בתדירות גבוהה יותר, חשוב לדבר על בטיחות אונליין, כולל הסיכונים של שיתוף מידע אישי, זיהוי תוכן בלתי הולם וטיפול בתקשורת עם זרים באינטרנט. זה גם זמן טוב לדון בבריונות בצורה מעמיקה יותר, הן בבית הספר והן באינטרנט, ולחזק אסטרטגיות להתמודדות עם בריונות ודיווח עליהן.

בני נוער (מגיל 13 ומעלה): בני נוער צריכים להיות מצוידים בידע מתקדם יותר בהגנה עצמית, כולל דיונים על לחץ חברתי, הסכמה ותרחישים מורכבים יותר הכוללים בטיחות אישית הן בחיים האמיתיים והן באינטרנט. כמו כן, ראוי ללמד אותם טכניקות הגנה עצמית בסיסיות ולעודד חשיבה ביקורתית על איך להעריך ולצאת ממצבים לא בטוחים.

השתמשו בשפת גוף עם ביטחון 

אחת הדרכים הטובות ביותר למנוע בריונות היא שלילדך תהיה תחושה בריאה של הערכה עצמית ויקרין ביטחון עצמי. ילדים שמתכופפים ושומרים על עיניהם נרתעות יכולים להיראות חלשים וקל להגיע אליהם. זה מצער אבל נכון שילדים עם הערכה עצמית נמוכה נוטים יותר להפוך לקורבנות של בריונות.

עזרו לילדכם ללמוד לתאר את הביטחון העצמי באמצעות שפת הגוף שלו. אסטרטגיות כאלה הן שימושיות.

הליכה במטרה ישירות אל היעד היא טכניקה פשוטה שמפיצה אנרגיה חיובית ואסרטיבית. הם צריכים ללכת עם הכתפיים לאחור ועיניהם למעלה (לא על הקרקע.)
יצירת קשר עין בצורה ניטרלית (לא אגרסיבית) עם הסובבים אותם משיגה מנהיגות וביטחון עצמי.
חיוך לזולת יוצר תחושת חיבור תוך חיזוק ההערכה העצמית. זה גם עוזר להדוף בידוד חברתי, שיכול לשחק תפקיד בבריונות.
לדבר בקול ניטרלי ורגוע לבריון הוא לרוב יעיל מאוד. הם לא צריכים להגיב על שום הערות לא נחמדות. במקום זאת, הם יכולים פשוט לומר "סליחה" או "אני בדרך לשיעור, נדבר איתך מאוחר יותר". הם עשויים גם לרצות ליצור קשר עין ולהתעלם מכל מה שהבריון אמר.
הזכירו לילדכם שגם כשהם לא מרגישים בטוחים בעצמם, למשל כאשר נכנסים לחדר צהריים צפוף בפעם הראשונה, עליהם ללכת כאילו הם עושים זאת. על ידי שימוש בשפת גוף אסרטיבית עוד לפני שהרגשות הפנימיים שלהם תואמים את התנהגותם החיצונית, ילדים יכולים ללמוד להקרין ביטחון עצמי.

זה לוקח זמן ותרגול, אבל הם יראו תוצאות אם הם ימשיכו לעבוד על זה. החדשות הטובות הן שהמיומנויות האלה לא רק עוזרות לילדים להתמודד עם בריונים בבית הספר, אלא גם שימושיות בדיבור בפני קהל, ראיונות עבודה ומפגש עם אנשים חדשים.

ילדה על רקע כתום עם תנועת אגרוף לומדת להגן על עצמה

הישארו בקבוצה

בריונים נוטים פחות למקד מישהו שנמצא עם קבוצת חברים. ודאו  שילדך יודע שמומלץ להישאר עם חבר אחד או יותר כשאפשר. זה נכון במיוחד כאשר הם נמצאים באזורים בבית הספר המוכרים כנקודות חמות של בריונות, כגון קפיטריה, מגרש משחקים, תחנ אוטובוס, שירותים וחדרי הלבשה. אם לילדכם אין קבוצת חברים, עבדו על לעזור להם לפתח חברויות. אפילו חבר אחד קרוב יכול לעזור במניעת בריונות. מאפיינים של חברות בריאה

תבטחו  בתחושת הבטן שלכם

למדו את ילדיכם להיות מודעים לסביבתם. אמנם אתם לא רוצים שהם יחיו בפחד, אבל זה חכם להניח את הטלפונים הסלולריים שלהם ולהיות ערניים אם הם נמצאים במקום שבו יש סיכוי להיתקל עם בריון. אם משהו לא מרגיש נכון, ילדכם צריך לסמוך על האינסטינקטים שלו ולעזוב את האזור. אם זה לא אפשרי, אז הגיע הזמן להשתמש במיומנויות אחרות כמו שפת גוף בטוחה בעצמה, קול אסרטיבי ודיבור עם אחרים. להיות מודע למה שקורה סביבם יכול לעזור לילדך להימנע מלהגיע לסיטואציות לא נעימות.

התמקדו במניעה, לא בלחימה

לפעמים ילדים לא מבינים שכשדברים נראים כאילו הם יכולים ללכת לכיוון הלא נכון, הם צריכים פשוט להסתובב וללכת. הרגיעו את ילדכם שזה לא פחדן להתרחק. במקום זאת, הזכירו להם שנדרש אומץ כדי לעזוב מצב שהולך ומסלים. הדגישו בפני הילדים שלכם שהם צריכים להוציא את עצמם ממצב לפני שהוא יוצא משליטה. זיהוי מתי המצב עומד להחמיר ולהסתלק היא אחת הדרכים הטובות ביותר להימנע ממצבי בריונות. מניעה במקום להשיב מלחמה היא תמיד האסטרטגיה הטובה ביותר כאשר אתם מתמודדים עם בריון. לחימה יכולה להוביל במהירות לאלימות ולפציעות. במקום זאת, ילדים צריכים להתרחק ולספר למבוגר או אחראי  מה קורה.

ילדים מצביעים וצוחקים על יד שסובל מבריונות

השתמשו בקול אסרטיבי

אם ילדכם אכן יגיע למצב של בריונות פוטנציאלית, שימוש בקול בטוח ואסרטיבי יכול לעזור לפזר את המצב. פעמים רבות, בריונים מחפשים מטרה קלה. כמו שפת גוף בטוחה, קול חזק ובטוח עלול לגרום לבריונים לסגת. תנו לילדים שלכם להתאמן בדיבור באסרטיביות בבית, וכשהם במצב קשה זה יגיע ביתר קלות.

נסו למשוך תשומת לב

ודאו שהילדים שלכם יודעים שזה לא רק מקובל, אלא מומלץ, לעשות הרבה רעש אם מישהו מאיים עליהם או פוגע בהם פיזית. בנוסף לשימוש בקול חזק, הם גם יכולים לצעוק או לצרוח. הרעיון הוא להפחיד בריון על ידי משיכת תשומת לב למצב, במיוחד ממבוגרים או מורים. טקטיקה זו חשובה גם אם הילד מותקף על ידי זר במהלך ניסיון חטיפה. עם זאת, חשוב לזכור שכל מצב בריונות הוא ייחודי. אם הילד שלכם לא נפגע פיזית מהבריון והוא יכול לצאת בבטחה מהמצב, זו הבחירה הטובה ביותר. צעקות עליהם עלולות להסלים את הדברים עוד יותר

קחו שיעור בהגנה עצמית

אולי כדאי לשקול לרשום את ילדכם לשיעור הגנה עצמית. אחת האפשרויות הפופולריות ביותר עבור ילדים היא טאקוונדו. למרות שבדרך כלל זה נחשב פשוט לאחד מתחומי אומנויות הלחימה הרבים, טאקוונדו פותח במקור כמערכת של הגנה עצמית. יש גם קרב מגע שהיא עוד אפשרות פופופלרית. 

טאקוונדו, קרב מגע ואומנויות לחימה אחרות גם מלמדות ילדים ביטחון עצמי ושליטה עצמית. פעמים רבות, מניעה של מצבי בריונות כרוך לדעת כיצד להגיב למצב בצורה רגועה ובטוחה לפני שהוא אי פעם מגיע לבריונות פיזית.

השתמשו בטכניקות הגנה עצמית

למרות שאף פעם זה לא רעיון טוב לעודד את ילדכם  להילחם, ישנן טכניקות הגנה עצמית שבהן הם יכולים להשתמש כדי להגן על עצמם אם יותקפו. לדוגמה, הם יכולים ללמוד כיצד לחסום אגרוף או לשחרר את אצבעותיו של בריון מפרקי הידיים שלו, כמו גם דרכים להשתחרר כאשר הם מרותקים.

ילדים בשיעור קרטה לומדים להגן על עצמם

כמה מילים אחרונות

מכיוון שלבריונות יכולה להיות השפעה מתמשכת גם בשנות הבגרות, חשוב לדון עם ילדך בדרכים להימנע ממנה לפני שהיא מתרחשת, או להתמודד איתה אם לא ניתן להימנע ממנה. למרות שאינכם יכול להשגיח על הילד או הנער שלכם בכל רגע, אתם יכולים לצייד אותם במיומנויות להגיב לבריונות כשהם מחוץ לבית.

תוך כדי כך תעניקו לילדכם כלים שישרתו אותם היטב כשהוא יגדל למבוגר עצמאי. למרבה הצער, בריונות לא בהכרח נפסקת כששנות הלימודים מסתיימות. אם תראו לילדכם כיצד להתמודד עם בריונים בכל הגילאים, הוא יהיה מצויד היטב לנווט ביעילות בכל מיני מצבים קשים בחיים.

אולי יעניין אותך גם

יש לך רעיון למשחק?

מצוין! נשמח לשמוע

מלא/י את פרטיך בטופס מטה ואת הרעיון בקווים כלליים, ואנו נחזור אליך בהקדם.