כשילדים חרדים, זה טבעי לרצות לעזור להם להרגיש טוב יותר. אבל על ידי ניסיון להגן על ילדים מהדברים שמטרידים אותם, אתם עלולים בטעות להחמיר את החרדה. הדרך הטובה ביותר לעזור לילדים להתגבר על החרדה היא ללמד אותם להתמודד עם החרדה כשהיא עולה. עם תרגול, הם יהיו פחות חרדים.
כאשר ילד נכנס לחרדה במצב לא נוח וההורים מוציאים אותו ממנו, הם לומדים שלהתעצבן/לבכות/לצעוק היא דרך טובה להתמודד. במקום זאת, זה חשוב להורים ליידע את הילדים שהם הולכים להיות בסדר, גם אם הם מפחדים. אתם לא יכולים להבטיח לילד שלכם ששום דבר רע לא יקרה. אבל אתם יכולים להביע ביטחון שהם יכולים להתמודד עם הפחדים שלהם ולחוש פחות פחד לאורך זמן.
אתם יכולים להראות לילד שלכם אמפתיה מבלי להסכים עם הפחדים שלהם. לדוגמה, תוכלו לומר: "אני יודע שאתה מפחד לקבל את הזריקה הזו. זה בסדר לפחד. אתה יכול לעבור את זה, ואני הולך לעזור לך." בדרך כלל מועיל להימנע משאלות מנחות ("האם אתה מודאג לגבי המבחן מחר?"). במקום זאת, שאלו שאלות פתוחות ("איך אתה מרגיש לגבי המבחן מחר?"). אתה יכול להשתמש בטון הדיבור ובשפת הגוף שלך כדי להראות לילדכם שאתם רגועים, מה שיכול לעזור גם לו להישאר רגוע.
הורים יכולים גם לעזור על ידי השארת דעתם של הילדים לפני משהו שעלול להרגיז, כמו תור לרופא. לפעמים זה עוזר לדבר עם ילדכם על מה שעלול לקרות אם הפחדים שלו יתגשמו. מה הם היו עושים? ממי הם יבקשו עזרה? קיום תוכנית יכול להרגיע את החרדה.
לבסוף, הורים יכולים להראות דוגמה עם דרכים בריאות להתמודדות עם חרדה. גם הורים מודאגים, וזה בסדר! המטרה היא להראות לילד שלכם שהחרדה היא נורמלית ושזה לא חייב להיות עניין גדול.
מהי חרדה
חרדה היא תחושה של דאגה, עצבנות או אי נוחות לגבי משהו עם תוצאה לא ברורה. זוהי תגובה טבעית ללחץ שיכולה להועיל במצבים מסוימים, כמו במהלך בחינה או לפני ראיון עבודה. עם זאת, כאשר החרדה נעשית מתמשכת ומתחילה להפריע לפעילויות היומיומיות, זה יכול להיות סיבה לדאגה. חרדה אינה מוגבלת למבוגרים; ילדים יכולים גם לחוות חרדה. למעשה, הפרעות חרדה הן אחד ממצבי בריאות הנפש הנפוצים ביותר בילדים.
סוגי הפרעות חרדה בילדים
ישנם מספר סוגים של הפרעות חרדה שיכולות להשפיע על ילדים, כולל:
הפרעת חרדה כללית (GAD): ילדים עם GAD חווים דאגה מוגזמת ובלתי נשלטת לגבי מגוון דברים, כגון בית ספר, משפחה, חברים או בריאות.
הפרעת חרדת נטישה: לילדים עם הפרעת חרדת נטישה יש פחד מוגזם מפני פרידה מהוריהם או מהמטפלים.
הפרעת חרדה חברתית: לילדים עם הפרעת חרדה חברתית יש פחד עז להישפט או לדחות במצבים חברתיים.
פוביות ספציפיות: לילדים עם פוביות ספציפיות יש פחד עז מאובייקט או מצב מסוים, כגון חיות, גבהים או טיסה.
הפרעת פאניקה: ילדים עם הפרעת פאניקה חווים התקפי פאניקה בלתי צפויים וחוזרים המלווים בתסמינים גופניים, כגון הזעה, רעד או דפיקות לב.
הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD): לילדים עם OCD יש מחשבות, דימויים או דחפים (אובססיות) מתמשכים שמובילים אותם לבצע התנהגויות חוזרות או פעולות נפשיות (קומפולסיות) כדי להפחית חרדה.
סימנים ותסמינים של חרדה אצל ילדים
חרדה אצל ילדים יכולה להתבטא בדרכים שונות, והתסמינים עשויים להשתנות בהתאם לגיל הילד. כמה סימנים נפוצים של חרדה אצל ילדים כוללים:
- כאבי ראש
- כאבי בטן
- בחילה
- הקאות
- שלשולים
- בעיות שינה
- עייפות
- מתח שרירים
- אי שקט
- הזעה
תסמינים התנהגותיים
- הימנעות ממצבים חברתיים
לדוגמה ילד מסרב ללכת לבית הספר או לקייטנה
בכי או התפרצות זעם - דאגה מוגזמת לדברים שאינם בשליטתם
- חיפוש ביטחון תמידי מהורים או מטפלים
- פרפקציוניזם
- קושי בריכוז
- כעס
הגורמים לחרדה אצל ילדים
הגורמים לחרדה בילדים יכולים להשתנות ועשויים להיות קשורים לגורמים גנטיים, סביבתיים או חברתיים. ילדים שיש להם היסטוריה משפחתית של הפרעות חרדה נוטים יותר לפתח חרדה בעצמם. גורמים סביבתיים כמו מתח בבית או בבית הספר, אירועים טראומטיים או חשיפה לאלימות או לצערנו – מלחמה יכולים גם הם לתרום ולייצר לחרדה אצל ילדים. בנוסף, ילדים שמתקשים לווסת את רגשותיהם או שיש להם נטייה לדאגה עשויים להיות רגישים יותר לפתח חרדה. מצבים רפואיים מסוימים או תרופות יכולים גם לגרום לחרדה אצל ילדים. חשוב לציין כי חרדה יכולה להתרחש ללא סיבה או טריגר ברורים.
לחרדה יכולה להיות השפעה משמעותית על חיי הילדים, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. אם אינה מנוהלת, חרדה עלולה להוביל לקשיים בלימודים, לבידוד חברתי ולבעיות בריאות. חרדה יכולה גם להגביר את הסיכון לפתח דיכאון ומצבים נפשיים אחרים בשלב מאוחר יותר בחיים.
מתי חרדה אצל ילדים זה נורמלי?
זה נורמלי שלילדים יש פחדים שבאים והולכים במהלך חייהם, בדרך כלל מה שקורה הוא שילד נתקל בסיטואציה חדשה והם צריכים קצת זמן כדי ללמוד על זה, לעבוד עם המצב ולהתרגל אליו. לדוגמה, ילדים שפוגשים לראשונה כלב גדול עשויים לפחד מכך.
לפעמים חרדה אפילו מועילה. זה מתריע בפני סכנה. להרגיש חרדה או דאגה זה הכרחי כדי להיות בן אדם. אם לא הרגשת חרדה כשהגעת לקצה הצוק, השושלת המשפחתית שלך הייתה מתה באותו רגע. חרדה עשויה להועיל אפילו במצבים חברתיים. אם ילד רואה חבר שצוחקים עליו, החרדה שלו עלולה לגרום לו להתערב ולנחם את החבר או להגן עליו. הגענו לנקודה בחברה שבה אנחנו חושבים שחרדה פירושה שאנחנו כהורים עשינו משהו לא בסדר אבל יש נסיבות מסוימות שבהן אני מקווה שהילדים שלי גם ירגישו חרדה.
מתי צריך לדאוג מפני חרדה אצל הילד?
יש שני דגלים אדומים של חרדה קלינית – הימנעות ומצוקה קיצונית. בנוסף, יש סוגי הפרעות חרדה שכן מצריכות פניה לרופא. אלה כוללים פוביות כלליות, פחדים ספציפיים או חרדות קשות שגורמות להימנעות.
בכל מקרה, הנה כמה סימנים מצריכים לפנות לאיש מקצוע לאבחון מסודר
- בעקבות החרדה הילד נמנע מפעילויות, מצבים או אנשים
- נוטה להתמקד במה שיכול להשתבש
- הילד עם פחדים שמפריעים לפעילות היומיומית
- הילד במצוקה למרות שאמרתם לו שהכול יהיה בסדר
- הילד מתקשה לישון בלילה או מתעקש לישון עם ההורים
- הילד אומר שיש לו כאבי ראש או כאבי בטן (או תסמינים גופניים אחרים) שאינם נובעים ממצבים רפואיים מסוימים.
1. המטרה היא לא להעלים את החרדה, אלא לעזור לילד לנהל אותה
אף אחד מאיתנו לא רוצה לראות ילד עצוב, אבל הדרך הטובה ביותר לעזור לילדים להתגבר על חרדה היא לא לנסות להסיר גורמי לחץ שמעוררים אותה. זה כדי לעזור להם ללמוד להכיל את החרדה שלהם ולתפקד הכי טוב שהם יכולים, גם כשהם חרדים. וכתוצר לוואי של זה, החרדה תפחת עם הזמן.
2. אל תימנעו מדברים רק בגלל שהם גורמים לילד לחרדה
לעזור לילדים להימנע מהדברים מהם הם מפחדים תגרום להם להרגיש טוב יותר בטווח הקצר, אבל זה מחזק את החרדה בטווח הארוך. נניח שילד במצב לא נוח מתעצבן ומתחיל לבכות – לא כדי להיות מניפולטיבי, אלא רק בגלל שזה מה שהוא מרגיש. אם הוריהם מוציאים אותם משם, או מסירים את הדבר ממנו הם מפחדים, הילד לומדאת מנגנון ההתמודדות הזה – הימנעות.
אם אהבתם את המדריך הזה, אולי גם הכתבות הבאות יעיינו אותך:
3. הביעו ציפיות חיוביות - אך מציאותיות
אתם לא יכוים להבטיח לילד שהפחדים שלו לא מציאותיים – שהם לא ייכשלו במבחן, שיהיה לו כיף להחליק על הקרח, או שילד אחר לא יצחק עליהם במהלך המופע החשוב שלהם. אבל אתם יכולים להביע ביטחון שהם יהיו בסדר, שהם יוכלו לנהל את זה. ואתם יכולים להגיד להם שכאשר הם מתמודדים עם הפחדים האלה, רמת החרדה תרד עם הזמן. זה נותן להם ביטחון שהציפיות שלכם ריאליות ושאתם לא מתכוונים לבקש מהם לעשות משהו שהם לא יכולים לעמוד בו.
4. כבדו את רגשותיהם, אך אל תעצימו אותם
חשוב להבין שאימות לא תמיד אומר הסכמה. אז אם ילד חושש ללכת לרופא כי הוא אמור לזריקה, אתם לא רוצים לבטל או לזלזל בפחדים האלה, אבל אתם גם לא רוצים להגביר אותם. אתם רוצים להקשיב ולהיות אמפתיים, לעזור להם להבין ממה הם חרדים ולעודד אותם להרגיש שהם יכולים להתמודד עם הפחדים שלהם. "אני יודע שאתה מפחד, וזה בסדר, ואני כאן, ואני הולך לעזור לך לעבור את זה."
5. אל תשאל שאלות מנחות
עודדו את ילדכם לדבר על רגשותיו, אך נסו לא לשאול שאלות מנות כמו- "האם אתה חרד מ…? ההאם אתה מודאג …" – כי שאלות אלה מזינות את החרדה.ה במקום זאת, שאלו שאלות פתוחות כמו "איך אתה מרגיש עם…"
6. אל תחזקו את הפחדים של הילד
מה שאתם לא רוצים לעשות זה לומר, בטון הדיבור או בשפת הגוף שלכם: "אולי זה משהו שאתה צריך לפחד ממנו." נניח שלילד הייתה איזה שהיא חוויה שלילית עם כלב. בפעם הבאה שהם נמצאים ליד כלב, אתם עלולים להיות מודאגים מאיך שהם יגיבו ועלולים לשלו להם שלא בכוונה מסר או להלחיץ אותם ובעצם לגרום למעגל ההפוך – שאולי הם כן צריכים לפחד.
7. עודדו את הילד להכיל את החרדה שלו
תנו לילדכם לדעת שאתם מעריכים את העבודה הנדרשת כדי להכיל חרדה כדי לעשות את מה שהם רוצים או צריכים לעשות. זה באמת מעודד אותם לעסוק בחיים ולתת לחרדה לקבל את מקומה אבל מבלי להימנע מדברים. קוראים לזה "עקומת ההתרגלות". זה אומר שהחרדה תפחת עם הזמן ככל שהילד ימשיך להיות בקשר עם החרדה מבלי לתת לו לנהל אותה.
8. נסו לשמור על תקופת הציפייה קצרה
כשאנחנו מפחדים ממשהו, הזמן הכי קשה הוא באמת לפני שאנחנו עושים אותו. אז כלל אצבע נוסף להורים הוא לנסות באמת לצמצם את תקופת הציפייה. אם ילד עצבני לקראת ביקור אצל רופא, אתם לא רוצים לפתוח בדיון על זה שעתיים לפני שאת הולכים כי זה יגרום לילדכם להיות יותר זמן בתוך החרדה, נסו לקצר את זמני ההמתנה.
9. חשבו על פתרונות ותרחישי מה אם עם הילד
לפעמים זה עוזר לדבר מה היה קורה אם הפחד של ילד יתגשם – איך הוא יתמודד עם זה? ילד שחרד להיפרד מהוריו עלול לדאוג מה יקרה אם הורה לא יבוא לקחת אותו. אז אנחנו מדברים על זה. אם אמא שלך לא תבוא בסוף אימון הכדורגל, מה היית עושה? "טוב, הייתי אומר למאמן שאמא שלי לא כאן." ומה אתה חושב שהמאמן יעשה? "טוב הוא היה מתקשר לאמא שלי. או שהוא יחכה איתי." ילד שחושש שאדם זר עלול להישלח לאסוף אותם יכול לקבל מילת קוד מהוריו שכל מי ששלח יכיר. עבור חלק מהילדים, קיום תוכנית ב יכולה להפחית את אי הוודאות בצורה בריאה ויעילה.
10. נסו להראות דוגמה להתמודדות בריאה עםחרדה
יש דרכים רבות בהן תוכלו לעזור לילדים להתמודד עם חרדה על ידי כך שתאפשרו להם לראות כיצד אתם מתמודדים עם החרדה בעצמכם. ילדים הם בעלי הבנה, ואם אתה ממשיכים להתלונן בטלפון לחבר שאתם לא יכולים להתמודד עם הלחץ או החרדה אז הם ילמדו מכם. אני לא אומרת להעמיד פנים שאין לכם לחץ וחרדה, אבל כן תנו לילדים דוגמה והראו להם שאתם מנהלים את החרדות שלכם בצורה בריאה.
מה לא לעשות כשהילד שלכם בחרדה?
גם אם אתה מתכוונים לטוב, יש דברים שאתם עשויים לעשות בעקבות החרדה של ילדיכם ובפועל להחמיר את המצב. למשל, ייתכן ותמהרו לבטל את רגשותיו של ילד או להגיד שהם "לא נכונים". אנחנו כל כך רגילים להנחות את התנהגותם של הילדים שלנו שאנחנו מנסים להנחות גם את רגשותיהם וזה אף פעם לא עובד.
להפעיל לחץ על ילד להרגיש בצורה מסוימת עלול לגרום לו להסתיר את הרגשות האמיתיים ולא לשתף אותכם יותר. זה יכול להקשות על זיהוי חומרת הבעיה. אם הילדים שלנו לא יכולים להביע את רגשותיהם בפנינו ולדעת שמישהו יקשיב להם, לעולם לא נדע מה הם צריכים וזה עשוי גם להשפיע על המערכות היחסים שלהם בעתיד. הורים אחרים עשויים להיות מוכנים להכיל יותר מדי את ילדיהם. הימנעות ממצבים המעוררים חרדה עלולה גם היא להזיק. כאשר ילדים מפסיקים ללכת לבריכה כי הם חוששים ממים, או נמנעים מלינה אצל חברים כי הם מפחדים מהחושך, המגבלות הללו עלולות להוסיף לחרדה שלהם. זה ממש מלחיץ לא להיות מסוגל לעשות את הדברים שאנשים אחרים עושים, לכן שימו לב שאתם לא מעודדים את החרדה של ילדיכם.
מלחמה וחרדה - איך להסביר לילד על המצב מבלי לעורר בו חרדה?
לצערנו במדינה שלנו יש מצבים מורכבים שמתרחשים, וחשוב לדעת איך להסביר את המצב לילד שלכם מבלי לגרום לו חחרדה.
כשהילד שואל לדוגמה למה יורים עלינו טילים, או למה אנחנו צריכים ללכת מהר למקלט, אפשר להסביר להם שנכון לעכשיו, לכמה קבוצות של אנשים יש חילוקי דעות, ולמרבה הצער, חילוקי דעות אלה מובילים לפעמים לקונפליקטים. זה קצת כמו כשחברים לכיתה לא מסכימים על משהו, אלא בקנה מידה הרבה יותר גדול. מבוגרים, כולל חיילים ואנשים אחרים, עובדים קשה כדי למצוא דרכים לפתור את הבעיות הללו ולהבטיח שכולם יהיו בטוחים. הם כמו גיבורי על שמנסים לשפר את המצב ולהגן עלינו.
כשאתם מסבירים לילד שלכם על המצב, חשוב שתשמרו דעות פוליטיות ואת הרגשות שלכם מאופקים. לדוגמה, לא להגיד "הם ניסו לרצוח אותנו" כי זה לדוגמה משהו שיכול להכניס את הילד שלכם ליותר חרדה.
הדגישו להם שיש המון אנשים חשובים שעכשיו עושים כל מה שצריך כדי להגן עלינו ולהביא שלום וביטון. תגידו להם שהזמנים המאתגרים האלה לא יימשכו לנצח, ובינתיים, תוכלו להתמקד בסיפורים החיוביים של אנשים שמתאחדים כדי לתמוך אחד בשני. אנחנו קהילה חזקה, ולמרות שהדברים עשויים להיות קשים כרגע, תמיד יש אנשים טובים שפועלים להפיכת המדינה שלנו למקום בטוח וטוב יותר עבור כולם.